Verdigrunnlag og organisasjonskultur

I Marketinghuset har vi sterk tro på at et godt verdigrunnlag og en sterk organisasjonskultur kan skape suksess for en bedrift. Forskning viser klare sammenhenger mellom en sterk organisasjonskultur og den suksessen en bedrift kan ha. Med dette som utgangspunkt har vi allerede fra starten av Marketinghusets liv rettet fokus mot å etablere et godt verdigrunnlag som igjen skal bygge en sterk organisasjonskultur.

Organisasjonskultur kan i henhold til Edgar Schein defineres som «Organisasjonskultur er et mønster av antakelser – skapt, oppdaget eller utviklet av en gitt gruppe etter hvert som den lærer å mestre sine problemer med ekstern tilpasning og intern integrasjon – som har fungert tilstrekkelig bra til at det blir betraktet som sant og til at det læres bort til nye medlemmer som den rette måten å oppfatte, tenke og føle på i forhold til disse problemene”. Essensen her er å avdekke en adferd som fungerer for en bedrift i henhold til deres forretningskonsept og målsetninger, og la denne bli noe både nåværende og nye ansatte tar for gitt å være den riktige måten å opptre på. På denne måten kan også en sterk organisasjonskultur fungere som en sosial kontroll mekanisme fremfor regler og rutiner. Dersom medlemmene i en organisasjon har internalisert en viss adferd da det kommer frem at dette er den riktige og mest hensiktsmessige måten å opptre på, er det ofte liten behov for andre ”kontroll mekanismer”.

Vår grunnleggende antagelse er at samhandling er en nøkkel til suksess, og dette er noe vår bedriftsfilosofi og organisasjonskultur bygges på. Samhandling skal gjennomsyre vår organisasjon, både nå og når vi med tiden ekspanderer og får nye ansatte. Sentralt innen en sterk organisasjonskultur er også et godt verdigrunnlag. Verdier kan defineres som de sosiale prinsipper, mål og normer som i en bestemt gruppe eller organisasjon antas å ha iboende verdi – det vil si at de er viktige i seg selv, ikke bare fordi de fører til noe annet

I Marketinghuset har vi følgende verdigrunnlag:

  • Vi er ærlige og opptrer med integritet.
  • Vi har godt humør og er folkelige.
  • Vi er engasjerte, nytenkende og grensesprengende.
  • Våre kunder er våre samarbeidspartnere.
  • Vi jobber som et team. Og teamet går foran individet – alltid.

Verdigrunnlaget skal være en ledesnor for all vår virksomhet og våre beslutninger. Er det ikke i tråd med vårt verdigrunnlag, skal det heller ikke gjennomføres. De verdiene vi har etablert Marketinghuset er verdier vi går gode for og står for. En av de største fallgruvene en bedrift kan ha er å ha et definert verdigrunnlag innad, men om ikke etterleves av de ansatte. Verdigrunnlaget skaper retningslinjer for også bedriftens markedsarbeid, og en bedrift vil aldri bli oppfattet slik den ønsker dersom ikke fundamentet er på plass internt. Ingen kommunikasjonskampanje vil kunne kommunisere et vidt forskjellig bedrifts image enn det som reelt sett foreligger. Herunder er det altså nære sammenhenger mellom verdibygging og merkevarebygging; merkevarebygging starter alltid innen fra og jobber seg utover.

Det som skiller en sterk organisasjonskultur og en svak en, er graden av oppslutning blant de ansatte om verdiene og kulturen. I Marketinghuset er vi i dag 2 medlemmer; og oppslutningen om verdigrunnlaget er på topp!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *